ایزوگام چیست ؟
عایق بندی رطوبتی ساختمانها که الی چهل سال گذشته به صورت سنتی، با آسفالت و قیر گونی اتمام میگرفت با پیدایش عایقهای رطوبتی و مزیتهای این نوع عایقها به تدریج جای خود را به این عایقها دادند. امروزه در بیشتر ساختمانها چه در مرحله? پی و فونداسیون و چه در ایزولاسیون دیوارها، سرویسها و پشت بام، ایزولاسیون با لایه عایق رطوبتی ایزوگام انجام میگردد.
چیستی و کاربرد
ایزوگام پوشش مقاومی از قیر و الیاف مصنوعی است که با حرارت بر بستر بام چسبانده میشود و از نفوذ آب و رطوبت به پیرامون زیر خود ممانعت میکند. عمر ایزوگام بهطور میانگین 10 سنه است.عوامل تاثیر گذار بر بها ایزوگام، موارد متعددی هستند،شاید خیلی از افرادی که نیاز به ایزوگام خانه خود دارند، متعاقب این باشند که خرج روز ایزوگام چگونه تعیین می شود.داشتن نشان استاندارد برای ایزوگام، هستی ضمانت نامه کتبی شرکت و بیمه نامه معتبر برای ایزوگام، آب و هوای ناحیه ای که در آن سکونت دارید و مکانی که ایزوگام در آن باره استفاده پیمان می گیرد عواملی هستند که بر قیمت ایزوگام مؤثر است.
ایزوگام پدیدهای است صنعتی و متکی به دانش، آزمودگی (تجربه) و فناوری در راستای ایمنسازی سازهها در مساوی نم و رطوبت پیش آمده از بارش برف و باران. ایزوگام که گونههای گوناگونی دارد، پس از گذر از آزمونهای گوناگون، در آزمایشگاههای کارخانههای فرآوری، ضریب پایداریاش را افزایش خواهند داد.
لایههای ساختن دهنده ایزوگام
لایههای گوناگون به ترتیب از رو به کف به شرح ذیل میباشد:
لایه? پلیاتیلن (polyethylene film) یا پودر معدنی(mineral powder) یا فویل آلومنیوم (aluminum foil)
الیاف شیشه یا تیشو (tissue)
لایه الیاف پلیاستر (polyester)
مواد افزودنی گزیده تر مانند قیر و پلیمر
لایه? پلیاتیلن (polyethylene film)
موارد کاربرد
ایزوگام به علت سبکی و مقاومت زیاد به انفرادی یک عایق رطوبتی کامل جهت موارد زیر میباشد:
پشت بامها
نمای ساختمان
ایرانیت
پی ساختمان
استخرها
مخازن آب
تونلها
کانالهای آبیاری
سرویسهای بهداشتی
سردخانهها
سدها
پلهای هوایی
باند فرودگاه
پارکینگهای طبقاتی
مرغداریها
لولههای آب گاز، نفت
دامداریها و غیره...
فرایند تولید ایزوگام توسط دستگاه خط فرآوری ایزوگام
بسته به نوع فرآورده (تک لایه یا دو لایه) تیشو و پلی آستر وارد تشت قیر میگردند. سپس با مواد پلیمری و قیر آغشته میگردد. در ضمن ضخامت لایه توسط مجرای خروجی تعبیه شده در رأس تشت قیر تنظیم میگردد. سپس ورق آلومینیم به لایه آغشته به مواد، چسبیده و وارد حوض آب میگردد. لایه بعد از طی حوض آب و عبور از بین غلطکها سرد میگردد. در مرحله بعد پلاستیک پشت لایه به آن اضافه میگردد و لایه ایزوگام وارد بالابر ذخیرهسازی میگردد. بالابر باعث ذخیرهسازی گذرا لایه ایزوگام در دستگاه، و ممانعت از توقف فرآوری میشود. وانگهی فنهای خشککننده، عملیات خشک کردن ایزوگام را اتمام میدهند. در آخر ایزوگام وارد رول کن میگردد و به طول 10 متر حول میلهای مخروطی شکل، رول (اصطلاحاً توپ) میگردد. پس از رول شدن، لایه بریده و توسط پرتاپکننده به بیرون پرتاپ میگردد.
انواع ایزوگام
ایزوگام بر پای بست، مونث اصلی برپایی دهنده آن به دو نوع تقسیم میشود:
1. ایزوگام پلیمری با به کارگیری قیر خالص 70–60: عنصر اصلی در این نوع ایزوگام قیر ناب-سره 70–60 بوده و دارای کیفیت زیاد فوقانی در مقایسه با ایزوگام دمیده است. قیر خالص 70–60 از تصفیه نفت خام به دست میآیند. در اثر حرارت دادن نفت خام، بنزین، حلالهای نفتی، نفت چراغ، نفت گاز و دیگر روغنهای سبک آن در برجهای تقطیر پالایشگاه متمایز شده و در گرمای بیش از حدود 380 درجه (در خفگی عادی) قیر آن به جا میماند که به چهره جامد یا نیمه جامد است. قیرهای خالص، با درجه نفوذشان نامگذاری شدهاند. قیر 60/70 در آببندی بام به مصرف میرسد.
مواد مورد دربایستن جهت ساخت ایزوگام پلیمری: قیر خالص 70–60، الیاف پلی استر، الیاف تیشو، لایه آلومینیم 14 لغایت 16 میکرون، پلاستیک پشت لایه ایزوگام، پودر تالک، مواد APP درجه 1 و 2، پوشال گونی پلاستیکی
جهت تولید این نوع ایزوگام قیر خالص 70–60 و سایر مواد اولیه بیان شده در جدول یک وارد میکسر ساخت پلیمر میگردد. ایزوگام در تهران در میکسر مواد بیان شده میکس و پخته میشود. خروجی میکسر، مایعی به اسم پلیمر ایزوگام میباشد. پلیمر ایزوگام در دستگاه خط تولید تبدیل به لایه ایزوگام میگردد.
2. ایزوگام دمیده با به کارگیری نفت کوره (مازوت): عنصر اصلی در این گونه ایزوگام قیر دمیده است و به نسبت ایزوگام پلیمری کیفیت پایینتر و عمر ناچیز تری دارد.
قیر دمیده: قیر دمیده از دمیدن هوای داغ به مازوت به دست میآید. در این فرایند، هوای داغ با دمای 200 تا 300 درجه سانتیگراد توسط لولههای سوراخدار به محفظه در بر گیرنده مازوت دمیده میشود. در نشانه اتمام این فرایند، اتمهای هیدروژن موجود در مولکولهای هیدروکربورها، با اکسیژن هوا ترکیب میشود و با برپایی آب، عمل بسپارش رخداد میافتد. قیر دمیده نسبت به قیر خالص حائز درجه نفوذ اقلیت است، درجه نرمی اکثریت دارد و حساسیت ناچیز تری نسبت به تغییرات دما دارد. این گونه قیر اغلب در تشکیل ورقهای پوشش بام، باتری خودرو و اندودکاری باره بهرهگیری قرار میگیرد. علامت اختصاری قیر دمیده R میباشد. مثلاً قیر80/25 R به معنای قیر دمیده با درجه نرمی 80 و درجه نفوذ 25 میباشد.
مواد باره دربایستن جهت ساخت ایزوگام دمیده:قیر دمیده، الیاف پلی استر، الیاف تیشو، لایه آلومینیم 14 لغایت 16 میکرون، پلاستیک پشت لایه ایزوگام، پودر تالک
برای فرآوری این نوع ایزوگام مازوت وارد برج تقطیر شده و پس از عمل بسپارش، تبدیل به قیر دمیده میگردد. لازم به ذکر میباشد که قیر دمیده فرآوری شده نیاز به افزایش هیچ مادهای ندارد و مستقیماً وارد دستگاه خط فرآوری ایزوگام میگردد.